Земја на патото кон средината на Европа

Република Македонија е континентална земја во југоисточна Европа. Поранешната југословенска република стана независна во 1991 година и моментално има статус на кандидат за ЕУ земји.


Населението се состои во две третини од Македонците и разни малцинства, како што се Србите, Албанците, Ромите и Власите.


Македонија има вредни минерални ресурси, како железна руда, бакар, олово и цинк. Главна трговска дејност e текстилната индустрија, која произведува повеќе од 50% за извоз. Други поголеми извозители вклучуваат железо, челик, вино и земјоделски производи.


Факти и бројки:
• Јазици: македонски, со ограничувања албански, на локално
  ниво, исто така, турски, ромски, српски и влашки.
• Главен град: Скопје
• Државна форма: Република
• Шеф на државата: Ѓорѓи Иванов
• Претседател на владата: Никола Груевски
• Површина: 25.713 км²
• Население: 2.063.122 (2004)
• Густина на населението: 81 жители на km²
• Бруто домашниот производ во номинална смисла (2007): 7497000000 USD (123)
• Бруто домашниот производ по глава на жител: US $ 3659000000 (2008)
• Индекс на човеков развој: 0,801 (69)
• Валута: Македонски Денар
• Независност: 8 Септември 1991
• Национална Химна: Денес Над Македонија (Денес над Македонија)
• Национален ден: 2 Август (Илинденското востание во 1903 година)
  и 8 Септември (Денот на независноста)
• Временска зона: UTC +1 ГМТ, UTC +2 GMT (март-октомври)
• Возни карактеристики: MK
• Интернет TLD:. Mk
• Повикувaчки код: +389