Политичката стабилност благодарение на парламентарната демократија

Македонија, според Уставот од 1991 година e една парламентарна демократија. При изработката на Уставот имаат помогнато искусни државници како поранешен претседател, а и поранешниот француски министер за правда Роберт Бадинтер.


Македонскиот парламент (Собранието) се избира на секои четири години. Според Уставот, тој се состои од најмалку 120 и не повеќе од 140 места, чии членови се избираат со директно универзалното право на глас. На чело на државата е претседателот, кој се избира на секои пет години. Актуелен претседател е Ѓорге Иванов, кој е во служба од 2009 година.


Партискиот систем се карактеризира со двоен поларитет. Од една страна тука е етнички-национален табор (словенско-македонски и албански), на другите политички сили (пост-комунистичка и анти-комунистички).


Сегашниот министер за надворешни работи и главен контакт лице за почесниот конзул Мирче Филипоски е политичкиoт научник Антонио Милошоски, кој има работено од 2005 година на Институтот за политички науки, при Универзитетот Герхард Меркатор-во Дуисбург.


За повеќе информации во врска со политичката ситуација и контакт конзуларните претставници ќе најдете овде:


Владана Република Македонија Македонско Министерство за надворешни работи Германско Министерство за надворешни работи


Амбасада на Република Македонија во Берлин
Амбасадор Корнелија Утевска-Глигоровска
Königsallee 2-4
14193 Berlin
Тел: +49 (0) 30/89 06 95 22
Факс: +49 (0) 30/89 06 95 25
Е-пошта: makedonische.botschaft (at) t-online.de

Генерален конзулат на Република Македонија во Минхен
Конзул Васко Грков
Briennerstr. 56
80333 München
Тел: +49 (0) 89/54 24 47 56
Факс: +49 (0) 89/54 24 47 58
Е-пошта: munich (at) mfa.gov.mk

Конзулат на Република Македонија во Бон
Strässchensweg 6
53113 Бон
Тел: +49 (0) 228/92 90
Факс: +49 (0) 228/23 10 25
Е-пошта: bonn (at) mfa.gov.mk