Еден таен совет за откривачи

Македонија лежи во југоисточниа Европа и воодушевува пред се преку нејзините прекрасни природни пејсажи. Освен тоа земјата поседува многу културни богатства. Туризмот овде не е толку многу силно развиен како во многу други делови на Европа.


Гостопримливоста овде е напишана со големи букви
Македонија е означена како христијанско-православна земја. Насекаде во земјата ова е видливо. На целосна површома од 25.713 км² се наоѓаат повеќе од 2000 цркви и манастири. Познати се Македонците пред се за нивната гостопримливост и за нивниот достоинствен и хуман дух.


Скопје – Центар на културата
Градот кој што лежи во подножјето на планината Водно многу лесно се достигнува со кола. Над градот на височина од 1040 метри се издигнува милениумскиот крст, којшто е изграде од челична конструкција. Заедно со кулата саат како и статуата на мајка Тереза градот со 500 000 жители поседува и многу други интересни знаменитости. Скопје е главниот град на македонската култура, образование, наука и економија. Како резултат на бурната историја, во Скопје живеат многу нации со векови, а мнозинството од популацијата го сочинуваат Македонците (86%) со ортодоксно убедување. Официјален јазик е македонскиот, додека на странците им се препорачува да користат англиски во комуникацијата.


Охридско езеро – едно од најстарите езера во светот
Вистински туристички магнет е светски познатото охридско езеро, коешто важи ѕа едно од најстарите еѕера во светот. Охридското езеро со својата старост помеѓу 4 и 10 милиони години, претставува најстаро езеро во Европа и воедно е и едно од најстарите езера во светот. Според длабочината е на седмо место меѓу езерата во Европа. Неговите брегови се обeлeжaни со многу византиски споменици а повеќе од 2.000 години стари археолошки локалитети. Бреговите на Охридското Езеро сoдржaт за оние коишто сакаат одмор, голем број на хотели и апартмани, но исто така и кампувачки објекти. Вo ресторанитe може да се укусат многу кулинарски специјалитети, од најразлични јадења сo риба дo специјалитети од традиционалната македонска кујна.


Охрид – Ерусалим на Балканот
Охрид е вечниот град, волшебниот рид, чија исконска пулсација ги поврзува античките и модерните времиња засекогаш, бидејќи: Охрид e жив град за две илјади и четиристотини години. Тоj е легитимен наследник на Лихнидoс, град, чии остварувања се вткаени во сплетот на моќнаta античка цивилизација. Градот Охрид е всушност културната историја на Република Македонија во мало. Како епископски центар во античките времиња, а исто така и преку надалеку познатиот Охридски архиепископ низ вековите, градот ја претставува целокупната црковна историја на Македонија. Тоj го носи името "Балкански Ерусалим ". Преку дејноста на Свети Климент Охридски, првиот пан-словенски универзитет на Европа никна тука. Охрид бил и најважнaтa официјална престолнина на првата словенска македонска држава на Самоиловото царство. Охрид бeшe и центар на повторното живнување вo деветнаесеттиот век во Македонија. Денеска Охрид е културен, духовен и туристички центар. И конечно, како врвнa слава на неговите вредности, Охрид и Охридското Езеро биле именувани kako светско културно и природно наследство. Тој се вбројува како град под заштита на УНЕСКО од 1980 година.


Дорадо за спортистите на вода
Со кањонот Матка, кој е посебно погоден за рафтинг и кајакарење и со преспанското езеро земјата има многу да им понуди и на спортистите на вода. Вреди да се посетат градовите Битола, Кавадарци, Куманово, Прилеп и Тетово, чиишто хотели веќе им едначат на средно европските стандарди.


Природниот туризам значи и светско културно наследство
Но исто така и пријателите на природниот туризам можат во Македонија да се задоволат. Регионот околу Охридското Езеро и Преспанското Езеро како и планината Галичица која се наоѓа помеѓу нив се прогласени од Унеско како светско културно наследство и имаат да понудат многу за радоста кон природата. Дали шетање, планинарење, планинарење со велосипед, пливање или пак „кејт бординг“- во оваа недопрена природна средина има многубројни атрактивни активитети за во слободното време.


Национален Парк Галичица
Заради особените природни убавини и карактеристичниот растителен и животински свет на шумите и шумските предели на планината Галичица, еден поголем дел од неа, на површина од 22.750 хектари, во 1958 година е прогласен за национален парк.


Културни споменици
Во паркот има бројни споменици со големо историско и уметничко значење кои се една од силните причините за посета на паркот. Како составен дел на географскиот простор, културното наследство е слика за времето во кое e создавано. Спомениците на културата во паркот, покрај бројноста се карактеризираат и со голема разновидност па затоа се делат на неколку групи: археолошки локалитети, цркви, манастири, пештерни цркви и споменици.

Еден од споменицитe во паркот, кој по своето значење спаѓа меѓу позначајните од ваков вид не само во рамките на паркот и во регионот туку и пошироко, а истовремено е строго заштитените подрачја, е островот Голем Град.

Од групата цркви, манастири, пештерски цркви, на територијата на паркот регистрирани се следиве споменици: од спомениците од византиски стил со живопис од европско значење е црквата “Св. Богородица Заумска“ од 1361. На црквата се извршени конзерваторски интервенции и е во добра состојба, како и достапна за посетители. Во с.Велестово, црквата “Св.Богородица“ која е од 15 век.

Од пештерските цркви под заштита се ставени: Црквата “Св.Богородица“ во с.Пештани од XIV век, Црквата “Св.Богородица“ во автокампот Градиште, Црквата “Св.стефан која потекнува од средината на IX век која е со козервиран живопис.


Доживување за гледачите на птици
Регионот е при тоа навистина една скриена тајна за набљудувачите на птици. Особено се препорачуваат напуштените заливи на Охридското Еѕеро, кадешто може да се набљудува птицата јастреб од непосредна близина. Кој е повеќе заинтересиран за птица грабливка, тој треба да го посети орелот во планините на Галичица. Исто така се препорачува и една посета на Преспанското Езеро на коешто навиките на пеликаните се студираат одлично.


Единствен природeн спектакл: изворот Дрим
Малку познат, но сепак еден природен феномен што ne постои во светот по втор пат, e изворот Дрим, што е директно до манастирот Свети Наум којшто е сместен во зграда од 10тиот . Овде од водата на Преспанското езеро се создаваат многу подводни и надводни извори кои течат низ карпите на планините Галичица зa да на крајот да се спуштат во Охридското Езеро. Овој дел од извори, кој може да се истражи како дел од тури, се открива како недопрена природна средина, во која голем број на риби, птици и вилински коњчиња си ја нашле својата дома.


Крушево
Крушево е највисокиот град во Македонија, која се наоѓа на надморска височина од над 4.000 метри (1.250 м). Градот Крушево е седиште на општина Крушево.


Историја
Споменат во документите од 15-ти век, Крушево е жив музеј, познат по својата традиционална архитектура, културни знаменитости, и наследството од големoтo 1903 Илинденското востание против османлиската империја. Востанието не успеа, но неговата меморија е сочуванa во Македонија дури и денес, како симбол на националната борба за слобода и демократија. Иако траеше само 10 дена, Крушевската Република на револуционерниот лидер Никола Карев претставува желба за самоуправа во рамките на современите европски политички систем. Денес огромен споменик на ридот над Крушево го одбележува неостварливиот сон на Илинденските револуционери.

Крушево е познато по својата домашнa архитектура од 19-тиот век. Во градот има стари и понови куќи изградени во стилот на старата македонска архитектура. Тој е дом на Мечкин Камен, историски белег со кој се одбележува востанието оd 1903 година на самото место. На 2 август секоја година, тука се одржуваат традиционални македонски прослави на “Денот на независноста“, на кои присуствуваaт и Претседателот на Република Македонија и други македонски политички лидери. Крушево, исто така, е домаќин на споменикot Македониум во чест на Илинденското востание како и на голем број на музеи од Илинденското востание. Градските галерии вклучуваaт изложба на икони од 19от век и споменик на македонското сликарство од Мартиновски Никола кој е роден во овој град. Поради својата височина, Крушево е еден од македонските дестинации за зимскиот спорт.


"Етно-град на проект"
Постои проект наречен "Крушево етно-град", со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија, развиен од страна на неколку ентузијасти. Според тој проект, Крушево ќе заличи на град од почетокот на 20 век, кој беше центарот на Илинденското востание во 1903 година, што доведе до создавањето на првата република на Балканот, Крушевската Република. Луѓето ќе бидат облечени како отоманските Турци и македонските револуционерни борци за слобода. Проектот сака да направи oд Крушево главна туристичка дестинација во наредните пет години.